Vergelijk aanbiedingen

Favorites

Tips om het aanvraagproces voor uw hypotheek zo snel mogelijk te doorlopen

Tips om het aanvraagproces voor uw hypotheek zo snel mogelijk te doorlopen

Een hypotheek binnen een week. Het lijkt hét aanbod op het gebied van hypotheken van dit moment. In theorie klinkt het ook allemaal niet zo ingewikkeld, maar in de praktijk blijken er toch vaak onverwachte zaken mee te spelen bij het aanvragen van de hypotheekofferte. Daardoor duurt het vaak toch langer voordat alle benodigde stukken op de juiste manier zijn aangeleverd en door de bank worden geaccepteerd.

Om u te helpen uw hypotheek zo snel mogelijk rond te krijgen hebben we een aantal tips voor u samengesteld. Daarmee kunt u zich optimaal voorbereiden op zowel het adviesgesprek als op het aanvraagproces voor de hypotheekofferte zelf:

Zorg dat u zelf een goed overzicht heeft van uw persoonlijke financiële gegevens als de hypotheekadviseur bij u langs komt. Leningen, schulden (ook uw studieschuld) en andere financiële regelingen tellen allemaal mee. Ze kunnen uw hypotheekaanvraag proces en stuk ingewikkelder maken dan u van tevoren dacht! Ook een check bij het BKR kan een hoop duidelijkheid geven en u behoeden voor verrassingen.

Wees eerlijk. De hypotheekadviseur is iemand die u kunt vertrouwen. Hoe meer hij of zij van uw (financiële en persoonlijke) situatie weet, hoe beter hij of zij in staat is om een advies uit te brengen dat echt bij u past. Een hypotheekadviseur is gebonden aan de regelementen van de AFM en daarmee zal hij/zij vertrouwelijke informatie nooit doorspelen. Hou daarom geen dingen geheim die het aanvraagproces kunnen vertragen.

Als u de stukken moet gaan aanleveren, vraag naar de aanleverspecificaties voor documenten. Daarmee levert u documenten altijd aan op een format dat door de geldverstrekker wordt geaccepteerd. Wij ondervinden hier vaak de meeste vertraging in. Om dit nog wat te verduidelijken geven we u graag een aantal voorbeelden:

 • Werkgeversverklaring
  Zorg dat deze met blauwe pen is ingevuld. Toevoegingen met een andere pen of een ander handschrift zijn vaak al reden voor de geldverstrekker om deze niet te accepteren. Zorg dat de gegevens op de werkgeversverklaring exact hetzelfde zijn als op je loonstrook. Ook een ondertekening en een firmastempel zijn nodig. Let er bij een intentie op dat ook daar een firmastempel wordt geplaatst.
 • Paspoort
  Let er bij een paspoort op dat u zowel pagina 1 en 2 kopieert en dat u elk paspoort apart kopieert, dus niet met 2 paspoorten op dezelfde pagina.
 • Bankrekeningafschriften
  Als u een bankafschrift als digitaal bankafschrift aanlevert dan weet u zeker dat alle benodigde gegevens erop staan. Als dat niet lukt en u een printscreen wilt aanleveren, let er dan op dat in ieder geval de volgende gegevens te zien zijn:
  –    recente datum (niet ouder dan twee maanden)
  –    tenaamstelling rekening
  –    rekeningnummer (IBAN)
  –    saldo

Ga in een vroeg stadium op zoek naar een adviseur. Wacht niet tot u een huis heeft gekocht, maar laat u eerst informeren over uw mogelijkheden. Dan weet u waar u aan toe bent en kunt u snel schakelen als u uw droomhuis gevonden heeft.

Per 1 januari 2018 wordt het maximale bedrag dat je kunt lenen teruggebracht naar 100%. Dit betekent dat december een extreem drukke maand zal zijn bij alle banken met aanvragen die voor het einde van het jaar nog afgerond dienen te worden. Dit is dus in ieder geval een periode waarin het u zeker niet zal lukken om een hypotheek binnen een week af te sluiten.

In de praktijk nemen de meeste aanvraagtrajecten ongeveer drie maanden in beslag. Als u met deze periode rekening houdt, dan valt het in de praktijk altijd mee.

Laat het aan de expert over! Vaak heeft u zelf al een idee over wat u nodig heeft aan hypotheek. Dat kan heel goed kloppen, maar we merken ook vaak genoeg dat uw situatie toch gecompliceerder is dan u in eerste instantie kunt inschatten. Of dat een andere oplossing, die misschien wat meer tijd in beslag neemt, uiteindelijk beter past bij u en uw situatie.

Hypotheek binnen een week. Het is een prachtig uithangbord, maar het is niet onze stijl om u iets te beloven wat we niet waar kunnen maken. Wij doen liever gewoon ons best voor u, ook als het aanvraagproces wat langer duurt. Een hypotheek is immers geen halfje bruin dat u even bij de bakker koopt.

Gerelateerde berichten

Financiële tips bij de aankoop en financiering van je nieuwe huis.

Een huis kopen doe je niet zomaar. Daar wil je goed over nagedacht hebben. Niet alleen of het...

Lees verder

Wat verandert er in de regelgeving voor hypotheken in 2018?

De twee helft van 2017 is aangebroken en langzaam komt 2018 in zicht. Als je in 2018 plannen hebt...

Lees verder